16.3.2014

Vaatetusalan pt, vaatetusompelija

Joku kysyikin kommenttiboksissa voinko tehdä postauksen nykyisestä opiskelupaikastani ja tottakai minä voin. Olin muutama vuosi takaperin näihin aikoihin todella hukassa jatko-opiskelujeni kanssa. Tiesin kuitenkin, että muoti ja vaatetusala kiinnostavat minua aivan älyttömästi ja jotain siihen liittyvää haluan tehdä, mutten tarkalleen ottaen mitä. Juttelin oponi kanssa ennen hakuja ja hän ehdotti minua hakemaan sekä ammattikorkeaan, että ammattikouluun. Ammattikorkean puolelta olin miettinyt Metropolian Vestonomi koulutusta ja taisin samassa haussa hakea myös joihinkin kouluihin liiketaloutta opiskelemaan. Hain myös ammattikouluihin opiskelemaan Vaatetusalan perustutkintoa. 

Oli miten oli, päädyin opiskelemaan Vaatetusalan pt, yo-pohjaiselle luokalle Järvenpään ammattikouluun. Ja nyt keväällä valmistun siis vaatetusompelijaksi. Ylioppilaspohjaisella luokalla tutkinto kestää 2 vuotta, sillä atto-aineita (lukuaineet) ei siellä ollenkaan opiskella. Peruskoulupohjaisilla koulu kestää sen normaalit 3 vuotta. Eri kouluissa on vähän eroja näissä, sillä esimerkiksi meillä on paljon enemmän kaavoitusta kuin koulussa, jossa ystäväni opiskelee. Eli muutoksia näissä aina vähän on. 
(kuva: weheartit)


 Ompelu
Lähtökohtana oli itselläni se, etten oikeastaan ollut kamalasti ommellut aikaisemmin. Oikeastaan kaikkea muuta käsitöihin liittyvää tuli tehtyä nuorempana, mutta ompelua niinkään ei. Mitään kokemusta ompelusta tonne kouluun ei vaadita, sinne mennään oppimaan. Aloitettiin paperiin ompelulla ja siitä se sitten lähti. Aluksi ommeltiin esimerkiksi kangaskassi ja viimeisin koulutyöni oli vuoritettu jakku, eli aika paljon kehitystä tapahtunut tolla välillä. Ja aina ennen varsinaisen työn tekemistä tehdään monia harjotuksia esimerkiksi erilaisia taskuja tai kauluksia. Ompelun ohella vaatteiden sovitus asiakkaalle, mittojenotto yms opetellaan myös. Olen todella paljon tehnyt itselleni noita koulutöitä. Olemme myös tehneet asiakastyönä toisillemme vaatteita ja joissain kouluissa asiakkaat voivat myös olla ulkopuolisia.

(kuva:weheartit)

 Meillä on koululla paljon noita erilaisia mallinukkeja ja tässä on muutamia erikoisvartaloita edustavia nukkeja. (kuva: oma)

Tässä vielä pientä sneak peakiä mun tekemästä jakusta. Esittelen varmasti sen vielä teille paremmin, kun saan sen kotiin koululta. (kuva:oma)

Kaavoitus
Tämä oli itselleni ainakin alkuaikoina se peikko, ja ei vieläkään se oma lemppari. Viimeisimmässä arvioinnissa opettaja kehui kaavojani tarkoiksi ja siisteiksi, joten voitte kuvitella kuinka yllättynyt olin. Kaavoitus on tosiaan super tärkeä osa ja vaikeaa, sillä loppujen lopuksi melkein kaikki pyörii kaavojen ympärillä. Aluksi kopioitiin käsityölehdistä valmiita kaavoja, ehkä hieman muutettiin ja valmitettiin niistä kaavat. Nykyään piirretään kaavat niin, että lähtötilanteessa on tyhjä paperi ja "muutamien" viivojen jälkeen valmiit kaavat. Mutta on todella kiva, että nyt itselläkin on omien mittojen mukaan tehty peruskaava jota muokkaamalla (kuosittelemalla) voin tehdä itselleni oikeastaan mitä vain. Peruskaavoja opetellaan siis kuosittelemaan myös. Muotoiltiin myös sovitusnukkejen päälle kankaasta suoraan, mutta enemmän pelataan kuitenkin ihan kaavojen kanssa.

 (kuva: weheartit)
Materiaalioppi 
Tietenkin tärkeää on myös tuntea materiaalit, joiden kanssa työskennellään, joten tekokuidut ja luonnonkuidut käydään läpi A:sta Ö:hön. Oikeastaan ainut kurssi, missä tarvitsee todenteolla lukea ja haastava koska opeteltavaa on aika paljon ja yhtäkkiä kirjasta pänttääminen oli ainakin itselleni vaikeaa, vaikka lukion suoritinkin. Tunneilla käydään läpi myös erilaisia viimeistyksiä ja kankaita opetellaan tunnistamaan eri menetelmin. Mikä kangas soveltuu mihinkin tarkoitukseen? Miten tiettyä kangasta hoidetaan? Kävimme myös läpi muita tarvikkeita, kuten esimerkiksi vetoketjuja.

Valinnaiset
Suoritimme myös valinnaiset, joiden perusteella päätetään mihin erikoistutaan. Meillä oli kolme vaitoehtoa: juhla, tekstiilihuolto ja myyntipalvelu. Itse valitsin viimeisimmän, sillä haluan työskennellä tulevaisuudessa vaatetusalalla sen alaisuudessa olevissa tehtävissä. Juhlassa taas opiskelijat opettelivat valmistamaan korsetin ja jonkun juhlavaatteen. Valinnaiset myös vaihtelevat vähän kouluittain ja joillakin noita on enemmän.

 Meillä on koululla noita tulevaa muotia esitteleviä kirjoja. Jotkut firmat siis ennustaa tulevaa muotia ja ennustuksista kootaan tollanen kirja. Hinnat noissa on aika huimat eli tonkin hinta oli muutamia satoja euroja. Noita on niin ihana selailla ja katsoa vanhoista kirjoista, miten on ennustukset osuneet kohdilleen. (kuva:oma)

Muut
Lisäksi opiskellaan paljon muuta alaan kuuluvaa. Tietokoneella opettelimme sarjontaa (yhden kaavan esim housut muuttaminen moniin eri kokoihin), sekä tekemää yhdellä ohjelmalla vaatteista tasokuvia, sekä rakennekuvia (poikkileikkauskuvat). Kävimme myös esimerkiksi yrittäjyyskurssin, opiskelimme värioppia, harjoittelemme muotipiirtämistä, tutustuimme eri vartalotyyppeihin ja siihen, minkälaisilla vaatteilla voi korostaa tiettyjä piirteitä tai häivyttää toisia. Meillä oli myös oma kurssi, jossa käsiteltiin muodin historiaa. Itseäni ei ole koskaan aikaisemmin historia kiinnostanut niin paljon kuin tällä kurssilla. Toisella todella mielenkiintoisella kurssilla (virallista nimeä on muista) kävimme läpi esimerkiksi pukukoodeja ja virkapukeutumista. Itse tein tällä kurssilla esitelmän bisnespukeutumisesta. Myöhemmin samalla kurssilla käytiin läpi suuria muotitaloja/suunnittelijoita ja pidin puolen tunnin esitelmän Karl Lagerfeldista ja Chanelista, haha! Todella mielenkiintoisia kursseja ja opin todella paljon uutta. 
 Rakastan itse yli kaiken muotipiirrustuksia. Noi on vaan niin upean näköisiä ja voisin haluta seinälleni taulun muotipiirrustuksesta. Itse oon kohtalaisen huono piirtämään ja mulle noi on aina yhtä painajaista, mutta kovasti koitan harjoitella. (kuva: weheartit)

Opintoihin kuuluu molempina vuosina suoritettavat työharjoittelut. Materiaaliopista, kaavoituksesta ja kuosittelusta pidetään kokeita. Osaamita arvioidaan näyttöjen perusteella. Ajattelin ensin, että amis on paljon helpompaa kuin lukio, mutta meidän ala on amiksesta ilmeisesti siellä vaikeimmassa päässä, koska monesti on tuntunut, että tämä on ollut jopa vaikeampaa. Kaikki poissaolot olen joutunut korvaamaan ja välillä lukujärjestyksen tunnit eivät riitä, vaan kouluun pitää jäädä pidemmäksi aikaa, jotta työt valmistuisivat ajallaan ja voin kertoa ettei ne aina valmistu, haha :D Suosittelen, jos oikeasti vaatetusala kiinnostaa ja vaikka haluaisikin mun tavoin tehdä jotain aivan muita hommia alalla, tämä on varmasti hyvä koulu ja tuolla opituista asioista on paljon hyötyä tulevaisuudessa. Ainakin voin korjata ja tehdä itselleni vaatteita, jos haluan. 

 Kävin oman työharjotteluni ensimmäisenä vuonna Ivana Helsingillä ja tein silloin näyttönä 4 tuollaista Lorina-mekkoa (mallisto A/W 2013-2014 Rotterdam). Sain kuvauttaa tuon itse tekemäni mekon mallinuken päällä ja tää hetki, sekä harjoittelu kokonaisuudessaan oli kyllä yks hienoimmista jutuista tuolla koulussa. (kuva:oma)

Tää ei oo ehkä mikään selkein paketti, joten laittakaa kysymyksiä! Ja luultavasti unohdin ainakin miljoona asiaa :)

-Krista

2 kommenttia:

  1. Voisitko tehdä joskus postauksen siitä et millaset vaatteet sopii millekkin vartalotyypille? :)

    VastaaPoista